Другі Новгород-Сіверські історичні читання

   

4 жовтня 2024 року в Новгород-Сіверському історико-культурному музеї-заповіднику «Слово о полку Ігоревім» відбулися II Новгород-Сіверські історичні читання. На ці наукові дискусії про минуле в змішаному форматі зібралися різні покоління дослідників Чернігово-Сіверщини. До колег із Києва, Чернігова, Ніжина, Батурина, Шостки, Новгорода-Сіверського доєдналися і науковці Національного заповідника «Глухів».

 

З вітальним словом до учасників читань звернулася генеральна директорка Заповідника Ірина Мошик. Вона передала новгород-сіверським колегам наші друковані видання, що побачили світ у 2024 р. Завідувачка відділу музейної та науково-фондової роботи Неля Пінчук винесла на широкий загал результати культурно-просвітницької діяльності закладу, у якому музей – це натепер важливий осередок збереження, вивчення історії і традицій українського народу. Наукова співробітниця Людмила Артемова поділилася своїми останніми архівними відкриттями, зокрема щодо діяльності родини Терещенків у розбудові соціально-гуманітарного простору Глухова у другій половині XIX ст. Вона акцентувала на засади, на яких має базуватися наука, адже з часом деякі події і факти обростають міфами, що стають невід’ємною частиною національних наративів або культурної спадщини.

 

У доповідях та повідомленнях, виголошених на пленарному засіданні, обговорювалися також питання регіональної історії періоду від Київської Русі до модерної доби, було наголошено на сучасних викликах, трендах та перспективах розвитку історичної науки. Дослідники Чернігово-Сіверщини домовилися про подальші колаборації та спільні наукові проєкти.

У ході роботи II Новгород-Сіверських історичних читань відбулася ще і презентація нової експозиції «Чернігово-Сіверське князівство», яку було створено в рамках проєкту секторального розвитку «Чернігівське князівство від тисячолітньої історії до сучасної туристичної промоції».

За результатами II Новгород-Сіверських історичних читань буде виданий другий збірник наукових праць «Новгород-Сіверська старовина».

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>