Щомісячні Архіви Апрель 2023

Переплетені історією: «Глухівські історико-філософські читання пам’яті Валерія Бєлашова, Мечислава Заремського, Віктора Заїки та Юрія Коваленка»

Протягом останніх років глухівська історико-філософська школа, започаткована ще на початку 90-х р. XX ст., зазнала тяжких непоправних втрат. На жаль, пішли у вічність невтомні дослідники історії Глухова, талановиті професіонали: В. Заіка, В. Бєлашов, М. Заремський. Захищаючи Україну, 14.03.2023 р. на Луганщині загинув Ю. Коваленко.

 

Внесок цих непересічних особистостей у розвиток локальної історії та історичної науки в цілому є безцінним...

Детальніше

Подяка колективу

З нагоди Дня пам’яток історії та культури, який традиційно відзначається в Україні 18 квітня у Міжнародний день пам’яток і визначних місць, колектив Національного заповідника «Глухів» отримав подяку від Міністерства культури та інформаційної політики України за активну працю, вагомий внесок у сфері популяризації й збереження культурної спадщини.

Дякуємо за високу оцінку наших зусиль і професійної діяльності...

Детальніше

Напередодні світлого свята

 

Наближається Воскресіння Господнє Ісуса Христа – найважливіше свято у християнському календарі, коли ми даруємо один одному тепло, любов та увагу.

 

Цими днями учні місцевих шкіл мали чудову нагоду зібратися у колі друзів у затишній атмосфері Національного заповідника «Глухів» і творчо попрацювати: створити особливо-неповторну пасхальну прикрасу-вінок своїми руками.

 

У ході майстер-класу з розповідей Нелі Пінчук та Надії Мірошниченко діти 2-А класу ЗОШ № 1 (учитель Н...

Детальніше

Поки війна триває, музейники роблять свою справу

5 квітня 2023 р., на запрошення управління культури Сумської обласної державної адміністрації, співробітники Національного заповідника «Глухів» взяли участь у обласному семінарі «Музейна та пам’яткоохоронна справа на Сумщині в умовах воєнного стану: сьогодення та перспективи». Перед початком роботи заступник начальника управління – начальник відділу охорони культурної спадщини, музейної справи та організаційної роботи Євген Баленко подякував колегам-музейникам, які нині захищають Україну. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанувати пам’ять нашого Юрія Коваленка, який загинув на війні...

Детальніше

«Ревізії Конотопської сотні 30–40-х рр. XVIII ст.» – наукове видання із вивчення Української держави доби Гетьманщини

Нещодавно книжковий фонд бібліотеки Національного заповідника «Глухів» поповнився новими примірниками археографічного видання «Ревізії Конотопської сотні 30–40-х рр. XVIII ст.». Його упорядник – чернігівський історик Олександр Тригуб.

У книзі вперше опубліковані реєстри та тексти з історії України першої половини XVIII ст., котрі містять відомості щодо чисельності, соціального складу, занять і соціальної інфраструктури однієї з найдавніших адміністративно-територіальних одиниць Української держави – Конотопської сотні Ніжинського полку...

Детальніше