10 років газети «Соборний майдан»

1_nomer_gazeti6 лютого 2014 р. виповнилося 10 років від дня виходу у світ першого номеру друкованого органу Національного заповідника «Глухів» – газети «Соборний майдан». Тоді тільки-но створена редакційна колегія ще до кінця не усвідомлювала, якою буде газета, але розуміла, що з її сторінок читач має дізнатися про історико-культурну спадщину Глухова, роботу заповідника по збереженню пам’яток архітектури, останні дослідження регіональної історії.

У Глухові одна з головних площ має назву Соборний майдан. Вона добре відома всім, хто приїжджає до міста, адже з неї починаються автобусні маршрути до багатьох населених пунктів, у тому числі до столиці України Києва і столиці Росії Москви. Історики ж пов’язують цей майдан з козацькими радами, на яких обиралися гетьманами І. Скоропадський, Д. Апостол, К. Розумовський. Отримавши однойменну назву, газета мала намір на своїх шпальтах не тільки подавати певну інформацію, а об’єднувати різні погляди і думки, що власне ми і розуміємо як «соборність».

Відтоді упродовж 10 років з періодичністю 1 раз у 2 місяці науковці, студенти і школярі, глухівчани і всі, хто цікавився краєзнавством та історією України отримували свіжий номер «Соборного майдану». За цей час у газеті опубліковано 411 статей 57 авторів – співробітників Національного заповідника «Глухів», Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», науковців Глухівського педуніверситету і краєзнавчого музею, московських і калузьких дослідників, місцевих краєзнавців і учителів історії.

Відзначаючи перший 10-річний ювілей, редакція газети висловлює щиру подяку своїм дописувачам та читачам і запрошує до творчого співробітництва всіх зацікавлених осіб.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>