Урочистості з нагоди 110-ї річниці від дня народження Героя Радянського Союзу, командира Глухівського партизанського загону Петра Леонтійовича Кульбаки.

den_kylbaka_1  11 липня 2012 р. у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» проходили урочистості з нагоди 110-ї річниці від дня народження Героя Радянського Союзу, командира Глухівського партизанського загону Петра Леонтійовича Кульбаки. Народившись у звичайній селянській родині і пройшовши довоєнні життєві сходинки наймита, голови споживчої кооперації, голови колгоспу, він брав участь у визвольному поході радянських військ до Західної України, бойових діях з білофінами. Перед загрозою окупації Глухівського району німецько-фашистськими загарбниками бюро райкому партії ухвалило рішення про створення партизанського загону, призначивши його командиром вже на той час досвідченого фронтовика П.Л. Кульбаку, den_kylbaka_2мужність і героїзм якого був відзначений Указом Президії Верховної Ради СРСР від 7 серпня 1944 р. про присвоєння йому звання Героя Радянського Союзу. Крім того, за бойові подвиги він був нагороджений двома орденами Леніна, орденом Червоної Зірки, багатьма медалями, польським орденом «Хрест Грюнвальда» ІІІ ступеня. У повоєнні роки П.Л. Кульбака працював головою Глухівського райвиконкому, директором місцевих підприємств, проводив виховну роботу серед молоді. Він пішов із життя у 1971 р. На його могилі на Вознесенському цвинтарі у 1972 р. був встановлений бронзовий бюст, виконаний скульптором І.С. Горовим.

den_kylbaka_3Присутні на урочистостях колишні партизани і сучасники, яким довелось разом із Петром Леонтійовичем відбудовувати повоєнний Глухів, згадували його як вольову цілеспрямовану людину, яка у складних польових умовах вміла підтримувати дисципліну і бойовий дух, володіла тактикою ведення партизанської боротьби, оперативно вирішувала поставлені завдання. Працівники районної бібліотеки підготували книжкову виставку, присвячену діяльності Глухівського партизанського загону.

Насамкінець слово мав генеральний директор Національного заповідника «Глухів» Сергій Анатолійович Слєсарєв, який подякував всім присутнім за пам’ять і повагу до свого діда – П.Л. Кульбаки.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>