250 об’єктів

 

Рівно стільки старовинних надгробків було виявлено на Вознесенському цвинтарі. Науковцям Національного заповідника «Глухів» знадобилося декілька років, щоб віднайти, очистити, картографувати, описати надгробки ХVIII – початку ХХ ст. Цей складний, але неймовірно цікавий процес був наповнений несподіваними відкриттями і безцінним досвідом, друком десятків статей, присвячених похованням Вознесенського кладовища, у наукових збірниках та періодичних виданнях.

Незважаючи на постійне підняття проблеми збереження некрополістичних пам’яток, їх антропогенне руйнування продовжується. Цієї осені співробітники Заповідника позивалися до Глухівського відділку поліції ГУ НП в Сумській області щодо фактів нищення надмогильних плит ХІХ ст. на Вознесенському кладовищі. Поки йде слідство, роботи по паспортизації надгробків тривають.

 

Подальше збереження надмогильних скульптур неможливе без введення їх в перелік об’єктів культурної спадщини міста. Це дасть змогу узаконити «право на життя» старовинних надгробків. Незважаючи на завершення польових робіт, співробітники Заповідника продовжать вивчати Вознесенське кладовище, виявляти на ньому факти вандалізму. Ми вкотре звертаємося до моралі глухівчан цінувати пам’ять не тільки про своїх близьких, а й тих людей, хто знайшов свій останній спочинок на глухівських цвинтарях.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>