27 вересня – День туризму

День туризму в незалежній Україні з 1998 р. святкується 27 вересня у Всесвітній день туризму. Без перебільшення можна сказати, що це – свято всіх, хто хоч раз відчув себе в ролі мандрівника, вибираючись з щоденної буденної суєти в ліс або на поле, на берег річки або моря, в село або велике місто. Професійним воно є для тих, хто сам безпосередньо забезпечує повноцінний відпочинок подорожуючих, у тому числі для працівників історико-культурних заповідників, музеїв, інших закладів культури.

   

Цього року День туризму для колективу Національного заповідника «Глухів» був насичений різноманітною екскурсійною програмою для учнівської і студентської молоді: першокласники загальноосвітньої школи № 6 здійснили мандрівку до крейдяних гір Заруцького вапнякового кар’єру, студенти першого курсу факультетів початкової освіти і філології та історії Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка познайомилися з архітектурними пам’ятками Глухова, експозиціями музею археології та виставки «Дзвінке диво». Але найбільш пощастило першим відвідувачам виставки старовинного одягу жителів с. Некрасове колишнього Глухівського повіту Чернігівської губернії, яка сьогодні відкрилася в конференц-залі Заповідника. Ними стала потужна делегація пенсіонерів територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради та студентів-істориків педуніверситету.

   

В експозиції виставки представлений одяг селян наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст., фоторепродукції із портретами некрасівців у традиційному українському вбранні цього періоду, рушники і божники, що побутували у їх оселях. Центральним експонатом є вінчальна ікона некрасівської жінки, в кіоті якої, за місцевою традицією, після обряду зберігався весільний вінок нареченої.

Відвідувачі виставки, яка триватиме до кінця року, матимуть змогу не тільки побачити одяг кінця ХІХ – початку ХХ ст., якими користувалися жителі окремого маленького населеного пункту, а заглибитися на кілька століть в його історію.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>