Ада Роговцева на рідній землі

21 лютого 2017 р. жителі та гості нашого міста мали змогу познайомитися з творчістю Ади Роговцевої – видатної артистки, уродженки міста Глухів. В міському палаці культури відбувся її творчий вечір під назвою «З тими, кого люблю…» за участю Світлани Орліченко та Катерини Степанкової. Перший день перебування у своєму рідному місті акторка закінчила у товаристві групи волонтерів гуманітарної пошукової місії «Чорний тюльпан», до складу якої входить завідувач науково-дослідного відділу Заповідника Юрій Коваленко.

Ада Роговцева народилася 16 липня 1937 року в місті Глухові Сумської області. Дитинство Ади припало на військовий і післявоєнний час. Початок війни її родина зустріла в Одесі, а Парад Перемоги вони дивилися з вікон нової комунальної квартири вже в Києві. Сім’я була великою. Мати Ади Миколаївни рано померла, тому вона замінила її двом своїм братам.

Акторський талант і творчі здібності відома актриса проявляла ще в дитинстві: виступала на шкільних вечорах, співала й грала у всіляких п’єсах. Вибір професії для неї був очевидним – у 1954 році дівчина вступила до Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого, а по закінченні стала актрисою Національного академічного драматичного театру ім. Лесі Українки у Києві, в якому пропрацювала 35 років і зіграла 60(!) ролей.

Її намагалися переманити до Москви російські режисери, але Роговцева не погодилася. Після роботи і театрі ім. Лесі Українки вона гастролювала з концертними програмами та камерними театрами, грала в багатьох спектаклях Романа Віктюка. Можна по-доброму позаздрити акторському успіху Ади Роговцевої, якого вона досягла завдяки невтомній праці, таланту і  любові до людей: у 23 роки отримала звання заслуженої артистки України, в 30 років стала народною артисткою України, а в 40 років – народною артисткою СРСР.

У 2007 році Ада Миколаївна була удостоєна звання «Герой України», а вже через рік а стала почесним громадянином міста Глухова.

22 лютого 2017 р. Ада Роговцева відвідала постійно діючу виставку Національного заповідника «Глухів» «Чорні тюльпани» Донбасу». Співробітники Заповідника мали нагоду і поспілкуватися з актрисою, і познайомити її експозицією виставки. Ця тема близька акторці: вона з перших днів військового конфлікту займається волонтерською діяльністю. Чарівна, мила, привітна жінка дарує свій талант та добро не тільки шанувальникам, а й військовослужбовцям, підтримуючи їх бойовий дух.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>