Бойовими шляхами глухівських партизанів

Цьогоріч виповнюється 80 років від дня створення радянського руху Опору в роки Другої світової війни в Україні. З цієї нагоди у Національному заповіднику «Глухів» для учнів одинадцятого класу Глухівської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 2 відбулася наочна розповідь «Бойовими шляхами глухівських партизанів». В ній, насамперед, наголошувалось, що під час Другої світової війни, упродовж 1941–1944 років військово-політичні та суспільні процеси в Україні були, крім іншого, пов’язані з організацією й легітимізацією радянського руху Опору.

Першорядним маркером заходу стала розповідь Нелі Пінчук про початок створення партизанських загонів на півночі Сумщини та прилеглих до Росії й Білорусі територіях наприкінці 1941 року. Улітку 1942 року тут уже діяло понад 18 тисяч партизанів. Водночас одне тільки Сумське партизанське з’єднання під командуванням двічі Героя Радянського Союзу С.А. Ковпака нараховувало 1200 бійців і складалося з Путивльського, Глухівського, Шалигинського, Кролевецького та Конотопського загонів. Серед тих, хто торував шлях у понад 1000 км від Путивля до Карпат із С.А. Ковпаком, були і партизани Глухівського загону під командуванням Героя Радянського Союзу П.Л. Кульбаки. Із 350 бійців на рідну Глухівщину «з фронту без флангів», як називають деякі дослідники радянськи рух Опору на окупованих територіях, повернулося тільки 120 партизанів.

 

Наостанок та резюмуючи викладений матеріал, школярам було продемонстровано документальний фільм «Народна війна», у якому схарактеризовані успіхи та невдачі Сумського партизанського загону, оприлюднено документи архівосховищ України, розкрито специфіку увічнення пам’яті про партизанів і підпільників.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>