Державний діяч козацького стану О. Безбородько

Постать державного діяча, дипломата князя Олександра Безбородька надзвичайно цікава. Виявлені ним неабияке обдарування в управлінні величезною країною, дипломатичний хист викликали захоплення у сучасників. З нагоди 270-річчя від дня народження видатного державного діяча 14 березня 2017 р. Національний заповідник «Глухів» провів тематичний захід «Державний діяч козацького стану». Студенти першого курсу Глухівського агротехнічного інституту ім. С.А. Ковпака дізналися про життя та діяльність видатного уродженця Глухова.

Народився Олександр Безбородько 14 березня 1747 р. Здобувши звичайну для дітей козацької старшини початкову освіту й досягши відповідного віку, він поїхав навчатися в Києво-Могилянській академії. В 1765 р., по закінченні навчання, Безбородько був записаний у бунчужні товариші, а згодом призначений управителем канцелярії малоросійського генерал-губернатора (верховного правителя Лівобережної України після ліквідації гетьманства в 1764 p.), фельдмаршала, графа П. Румянцева.

Біографія О. Безбородька надзвичайно насичена: він брав участь у російсько-турецькій війні 1768–1773 рр., у 1780 р. був зарахований до Колегії іноземних справ, у жовтні 1784 р. – обраний членом Російської академії наук, у 1786 р. отримав титул графа, а через рік – титул найсвітлішого князя Російської імперії з призначеням на найвищу державну посаду – канцлера.

О. Безбородько домігся відновлення в Україні генерального суду і деяких інших державних інституцій Гетьманщини, скасованих Катериною II. На його кошти було відкрито у Ніжині Гімназію вищих наук імені О. Безбородька, котру 1832 р. реорганізували в Ліцей (нині – Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя).

Олександр Безбородько помер в багатстві, честі й славі 6 квітня 1799 р. у 52 роки. Похований в Олександро-Невській лаврі.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>