До 185-ї річниці від дня народження Федора Артемійовича Терещенка

20 лютого 2017 р. до 185-ї річниці від дня народження відомого українського цукрозаводчика і мецената Федора Артемійовича Терещенка у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбувся спільний захід Заповідника і Глухівської районної бібліотеки «Глухів Терещенків». Його програма передбачала організацію виставки «Родовід Терещенків: Федір Терещенко» з бібліотечних фондів, знайомство з життям і діяльністю мецената, історією пам’яток, збудованих у Глухові коштом або при підтримці представників цієї родини.

Учасниками заходів стали студенти професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педагогічного університету ім. О.М. Довженка Зі змістом представленої на виставці літератури та переліком видань з історії родоводу Терещенків присутніх познайомила завідувачка відділу обслуговування бібліотеки Ніна Василівна Шубнікова. Екскурсовод Заповідника Неля Пінчук навела факти з життя Федора Артемійовича Терещенка, які пов’язані з меценатською діяльністю підприємця у рідному Глухові. Так у 1881 році він заснував трьохкласне міське училище ім. Федора Терещенка. Воно розташовувалось у двохповерховому будинку на розі вулиць Квасніковської та Києво-Московської, було забезпечене недоторканим капіталом на утримання і надавало безкоштовне навчання, в перше чергу, вихованцям дитячого притулку, заснованого батьком Федора – Артемієм Яковичем Терещенком.

Як батько і старший брат Нікола, Федір Терещенко активно займався громадською діяльністю, незважаючи на те, де він на той час проживав: будь-то у Глухові, Москві чи Києві. Він не тільки вкладав великі кошти в модернізацію і вдосконалення цукрового виробництва, а й постійно вносив пожертви на будівництво храмів, благоустрій міст, богоугодні справи – допомогу незаможнім, хворим, сиротам.

Перегляд фільму про родину підприємців-меценатів Терещенків був вдалим продовженням розповіді екскурсовода.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>