До 300-річчя від дня народження. Шляхами мандрів Григорія Сковороди

Напередодні відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди у Національному заповіднику «Глухів» відбулася літературна асамблея «Історична велич постаті Григорія Сковороди», яка зібрала разом студентів та викладачів Професійно-педагогічного фахового коледжу Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка, науковців Заповідника, творчо обдарованих глухівчан.

 

Його називають українським Сократом, українським Буддою, українським Жан-Жаком Руссо. Григорій Сковорода – той, у кому закарбовано ген українців, одна з найвидатніших постатей в історії України, її культурі, педагогіці, філософії. Про нього написано й перенаписано гори друкованих книжок і гігабайти в інтернеті. Але ким він був насправді? Звідки він такий узявся? Отримати відповіді на згадані запитання, наблизитися до переосмислення образу філософа й розуміння ідеї його персональної свободи, здолати темряву світлом знання, які вже три століття несе Григорій Савич українцям, запропонували організатори всім тим, хто відвідав цей захід.

 

Виступаючи із доповіддю, наукова співробітниця Національного заповідника «Глухів» Людмила Артемова «провела» присутніх шляхами мандрів Сковороди від Києво-Могилянської академії до Глухівської співацької школи і Петербурга, а звідти – до Європи і назад в Україну, наголосивши на важливості вивчення власної історії та ролі непересічних особистостей у ній.

Особливу атмосферу «сковородинського кола» у конференц-залі створили звуки бандури й пісні на слова поета в записах і наживо у виконанні Дмитра Лук’яненка, декламування поезій українського просвітителя.

Завершилася літературна асамблея «Молитвою за Україну» у виконанні Олександра Ланіна.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>