Глухів в іменах

2 грудня 2019 року у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» до 150-річчя від дня народження видатного уродженця м. Глухова Олександра Івановича Ющенка (1869–1936) відбулася тематична бесіда, присвячена життєвому і професійному шляху вченого-психіатра, професора, академіка АН УРСР.

Студенти професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного університету ім. О. Довженка, які були присутні на виховному заході, дізналися про ще одну персоналію із плеяди відомих глухівчан.

Під час бесіди зі студентською молоддю йшла розмова про біографічні віхи та наукові досягнення глухівського вченого. Народившись 1869 року на хуторі Водотечі (що під Глуховом) у звичайній сільській родині, О.І. Ющенко навчався спочатку у дяка, а потім у сільській школі. Після закінчення гімназії у 1888 році вступив на медичний факультет Харківського університету. У 1896 році Олександр Іванович захистив дисертацію та отримав ступень доктора медицини.

  

О.І. Ющенко зробив значний вклад у розвиток української медичної науки. Він є визнаним батьком вітчизняної біологічної психіатрії, адже заклав фундамент наукової школи психіатрів, створив перші лабораторії із вивчення природи психічних захворювань. У 1897 р. його запросили до м. Вінниці Подільської губернії, де відкривалась велика окружна лікарня. Він пропрацював тут 3 роки, а вже після смерті у 1936 р. лікарні було присвоєно його ім’я. Наразі тут працює Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. О. Ющенка.

Внесок уродженця м. Глухова у вітчизняну та світову науку був гідно оцінений. Олександр Іванович Ющенко став першим в історії радянської психіатрії академіком, у 1934 році він був обраний дійсним членом Академії наук УРСР.

Принциповість, цілеспрямованість, наполегливість у праці та широта наукових інтересів вченого-психіатра є гідним прикладом для наслідування сьогоднішнім студентам професійно-педагогічного коледжу – завтрашнім майбутнім учителям.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>