Ландшафні парки та туризм

19–20 лютого 2022 р. науковці Національного заповідника «Глухів» взяли участь у виїзному круглому столі «Як облаштувати екопростір і яка для цього пасує заповідна територія». Динамічний захід передбачав постійну зміну локацій.

 

Першим туристичним кластером, який відвідали учасники заходу, став Громадський історико-етнографічний музей Пелагеї Литвинової-Бартош у с. Землянка. На шляху до нього в с. Береза на нас чекав начальник відділу туризму управління культури Сумської ОДА Сергій Алексанян та один із керівників проєкту зі створення туристичного трикутника Сумщини Олександр Коваленко. Головне питання, яке обговорювалося на круглому столі, було присвячене розвитку туризму в умовах регіонального ландшафтного парку.

Щоб зрозуміти, як інтегруються природні парки в життя громади, ми відправилися до Деснянсько-Старогутського національного природного парку, розташованого на території Середино-Будської ОТГ. У місцевій дитячий бібліотеці, яка стрімко розвивається і претендує стати музейно-освітнім закладом, учасники круглого столу познайомилися з чудовим колективом, який супроводжував нас до єдиного в Сумській області візит-центру природно-заповідної установи. На ночівлю розмістилися у с. Стара Гута у офісі відділення національного парку.

 

Вранці наша група у супроводі рейнджера парку і фахівців з екоосвіти Ірини Павлюченко та Наталії Квартник вирушили в один із найстаріших лісів Сумської області. В лісах під Старою Гутою, що входить до Деснянського біосферного резервату ЮНЕСКО, живуть рисі, ведмеді, лосі. Останні складають майже чверть від всього поголів’я Сумської області.

Учасники заходу дійшли висновку, що Деснянсько-Старогутський національний природний парк, розташований в екологічно чистому регіоні України, має гарні можливості для розвитку туризму: для ознайомлення з природою парку розроблені екскурсії по маркованих екологічних стежках, для прийому відвідувачів функціонують туристичні бази і літні вагончики, а на березі Десни у спеціально відведених місцях можна поставити намети. Аргументом для туристів має бути можлиість відвідати  куточок, де природа збереглась у незайманому вигляді. Потрапити сюди – значить опинитися поза часом.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>