Мужність і біль України

   

26 січня 2018 р. у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбувся історичний диспут «Мужність і біль України» (до 100-річчя бою під Крутами) у якому взяли участь студенти історичного факультету Глухівського педагогічного університету ім.О.П.Довженка та вчителі історії міських навчальних закладів.

   

Хто з українців не знає про Крути?! Та знають всі. Не дивлячись на провал військової операції, загибель сотень учасників і тактичну безрезультативність, ця подія надихає і озброює не одне покоління свідомих українців. Всі знають Крути, але мало хто чув про “Глухівську трагедію”, яка трапилась у ці часи. Забута, стерта, деформована сторінка української історії. В березні 1918 року триста бійців 175-го Батуринського піхотного полку, об’єднавшись з глухівською інтелігенцією та єврейською молоддю, звільняють місто Глухів від більшовиків.

    

Кожен, хто підтримав Київ, підписав собі смертний вирок. Шостого березня 1918 року російські більшовицькі війська під прикриттям селян Глухівщини виступають на місто. Недовготривалий бій закінчується повним розгромом Батуринського полку та масовим знищенням мирного населення. В цій різанині загине більше тисячі глухівчан, що викличе не аби який резонанс у радянській пресі, проте з часом “чорні рецензенти” інтерпретують цю подію та змусять містян поклонятися винуватцям трагедії. Люди мають знати правду.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>