Некрополістичні відкриття в с. Зазірки

Наука в часи війни не стоїть осторонь занальнодержавних процесів. Багато науковців боронять цілісність України в лавах ЗСУ, наповнюють інформаційний простір в ЗМІ та соцмережах якісним історичним контентом, формують єдину національну ідею, віру в перемогу, в наше військо.

Після деокупації Сумщини cпівробітники Національного заповідника «Глухів» продовжують роботу в архівах, беруть участь у науково-практичних конференціях, польових розвідках. Нещодавно в рамках багаторічних досліджень некрополів колишнього Глухівського повіту було організовано експедицію до села Зазірки (нині Конотопського району). Згідно архівних джерел, на цвинтарі зазірського храму Успіння Пресвятої Богородиці ховали церковних старост та священників. У 1959 р. церкву знищили, могили сплюндрували, а надгробки разом з церковними сходами та камінням місцеві жителі розібрали на власні потреби.

 

Пошук втрачених надгробків увінчався успіхом. Група істориків, волонтерів ГО «Воргол» та медійників відшукала три надгробки кінця ХІХ – початку ХХ ст., встановлені на могилах місцевих дворян та духовенства. Плити були обстежені та перенесені на церковний погост. Наразі тривають біографічні пошуки, які дозволять дізнатися більше про земне життя небіжчиків. Ми досліджуємо локальну історію, повертаємо навмисно забуті прізвища шляхом вивчення історичних поховань і знаємо, що переможемо, бо пам’ятаємо минуле, боремося за сьогодення, дивимося в майбутнє.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>