Печатки як важливе історичне джерело

28 лютого 2020 р. у Національному заповіднику «Глухів» відбулася лекція-практикум «Сфрагістика» для студентів факультету філології та історії Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка під керівництвом доктора історичних наук, професора Вікторії Абакумової. Майбутні історики познайомилися зі світом печаток, їх різновидами та важливим інформаційним контентом, закарбованим у цьому історичному джерелі.

  

У фондах Заповідника зберігається кілька сотень свинцевих пломб ХІ – першої половини ХХ ст. Саме на глухівських знахідках був зроблений акцент у лекції наукового співробітника Олександра Мірошниченка. Студенти змогли особисто доторкнутися до вислих печаток давньоруської доби та порівняти їх з торговими пломбами ХІХ ст.

  

Глухівські сфрагістичні знахідки – це відображення торгово-економічного та політичного життя міста протягом тисячоліття. Завдяки роботам істориків Віри Назарової та Олександра Мірошниченка до наукового обігу потрапили десятки печаток, знайдених на Глухівщині.

У практичній частині студенти працювали над атрибуцією нещодавно виявлених на теренах Глухова торгових пломб ХІХ ст. Кожен з них зміг відчути себе першовідкривачем в науці сфрагістиці.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>