Перемогти і зберегти: як у Глухові захищають культурні цінності під час війни

Збереження української культурної спадщини в умовах воєнного стану – ось основний виклик для музейників на сьогодні. Надаючи допомогу у реалізації цього завдання, 12 жовтня 2022 року Національний заповідник «Глухів» відвідали експерти Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

 

Співробітники та науковці цієї установи обстежили предмети археології, фотоматеріали, речові предмети із фондової колекції Заповідника та надали консультаційно-методичні рекомендації щодо умов зберігання музейних цінностей. Ішлося, зокрема, про особливості пакування колекцій у прифронтовому Глухові, дотримання температурно-вологісного та світлового режимів, дезінсекцію предметів декоративно-прикладного мистецтва, укріплення основ предметів, консервування й збереження металу від корозії тощо. Було також визначено культурні цінності, які мають певні втрати й потребують, відповідно до ступеня їхнього пошкодження, першочергового та невідкладного реставраційного втручання.

 

Програма реалізується в Україні за сприяння міжнародного проєкту Національного науково-дослідного реставраційного центру України в рамках партнерства Міжнародного альянсу із захисту культурної спадщини в зонах конфліктів ALIPH (Швейцарія), Смітсонівського інституту (США) та компанії UBER.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>