Перша в історії Глухова екскурсія на кладовище

26 квітня 2017 р. відбувся неординарний для нашого міста захід – екскурсія Вознесенським кладовищем. До цієї події колектив Національного заповідника «Глухів» готувався заздалегіть. Була зроблена колосальна робота по паспортизації надгробків кінця XVIII – початку XX ст., прибрана територія навколо поховань, розроблений маршрут екскурсії. До речі, за три роки польових досліджень на кладовищі віднайдено 192 старовинні меморіальні пам’ятки. Генеалог Віра Назарова підготувала цикл статей та анонсів, що розповсюджувався в соцмережах для інформування городян про нові відкриття.

Всі, хто зацікавився новою екскурсією, мав змогу пройтись її маршрутом у супроводі наукового співробітника заповідника Олександра Мірошниченка. Вона була наповнена цікавими сторінками біографій колишніх жителів міста. Відвідувачі ознайомились з найстарішими пам’ятками, дізналися про таємні символи, що викарбовані на кам’яних хрестах та плитах, почули розповідь про знаменитих глухівчан, які знайшли свій останній спочинок на Вознесенському цвинтарі. Проте головна мета проведеного заходу – формування у людській свідомості чуйного відношення до могил своїх пращурів, пропагування необхідності збереження старовинних поховань як індикатора суспільної моралі.

Приємно було бачити на екскурсіїї колег із Глухівського міського краєзнавчого музею та одного із основоположників некрополістичних досліджень Глухівщини – директора музею С.А. Ковпака Надію Зайцеву. Замість пафосного «дякую» в кінці маршруту кожен зміг висловити свою думку стосовно зробленої роботи і перспектив подальшого вивчення цієї теми. У свою чергу, хочеться подякувати всім небайдужим городянам за соціальну активність та підтримку нашого проекту.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>