Персолальна виставка Євгена Кулика «Мовою дерева»

  

10 серпня 2017 року працівники Національного заповідника «Глухів» взяли участь у відкритті виставки «Мовою дерева» народного майстра різьби по дереву Євгена Кулика, що відбулося у центральній залі Глухівського краєзнавчого музею.

Різьблення по дереву з найдавніших часів і до наших днів залишається одним з національних видів прикладного мистецтва українського народу.Ще знахідки Мізинської стоянки, що на Чернігівщині, оздоблені різбленими геометричними мотивами. Предметів із дерева з тих далеких часів не збереглося, однак традиції даного виду мистецтва передавалися поколіннями. Майстри щедро оздоблювали різьбленням предмети побутового і господарського призначення. Скрині, столи, ліжка, миски, тарілки прикрашались орнаментальним різьбленням. Саме предмети такого виду мистецтва були презентовані Глухівським краєзнавчим музеєм на персональній виставці народного майстра України члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України – Євгена Кулика

   

Поєднання реалізму з творчою фантазією, з підвищеною декоративністю, створення неповторної образної системи стали основою для творчої праці талановитого майстра. На виставці представлені різноманітні вироби: тарілі, сільнички, ложки, корякі та інше. Особливе місце в експозиції займає колекція тарілей, що символічно зображують Сонце, яке у дохристиянський період відображало уявлення стародавніх майстрів про його магічні сили.

Автор робіт розповів присутнім про народний промисел різьби по дереву, згадав своїх вчителів. Відомий в місті народний майстер Ігор Білевич поділився враженнями від виставки. Організація таких виставкових заходів сприяє підняттю престижу народної творчості, знайомить глухівчан з роботами народних майстрів, та пополяризує традиції культурного поступу нашого міста.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>