Поїздка до ЦАМО

Поїздка до ЦАМО

(Центральний архів Міністерства оброни Російської Федерації)

camoНа початку 2014 р. Всеукраїнським громадським об’єднанням «Союз «Народна пам’ять» була організована поїздка до Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації (м. Подольськ). Це стало можливим у результаті домовленості між Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій (Україна) та Архівною службою Міністерства оборони Російської Федерації. До складу робочої групи увійшли представники пошукових організацій України. У роботі першої підгрупи, котра складалася з п’яти чоловік, брав участь і співробітник Національного заповідника «Глухів», завідувач науково-дослідного відділу Ю.О. Коваленко.

Робота в ЦАМО дозволила не тільки познайомитися з оригінальними документами Другої світової війни, а й детально їх вивчити. Серед них – історичні формуляри корпусів, дивізій, полків, журнали бойових дій, політдонесення, оперативні зведення, рапорти командирів підрозділів про наявність особового складу, карти бойових дій, зведення НКВС, медсанбатів, сповіщення про смерть бійців, звіти ремонтно-евакуаційних підрозділів, дані розвідників тощо.

У результаті проведених досліджень були отримані цінні матеріали періоду Великої Вітчизняної війни, які проливають світло на ведення бойових дій у нашій місцевості (м. Глухів та Глухівський р-н) у вересні 1941 р. та під час звільнення міста Глухова від німецької окупації у серпні-вересні 1943 р. Особливий інтерес становлять записи у журналах бойових дій, фотографії, зроблені під час боїв за Глухів, бойові карти. Вони ляжуть в основу написання книги, присвяченої 70-й річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. Крім того, ознайомлення з подібними документами дає можливість проаналізувати результати минулих пошукових експедицій та ефективно спланувати пошуково-польові роботи на наступний сезон.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>