Рух опору в Україні в роки Другої світової війни. Історичні паралелі

Відповідно до Указу Президента України № 1020/2001 від 30.10.2001 р. 22 вересня у нашій державі відзначають День партизанської слави. Саме цей день вважається початком радянського руху опору в роки Другої світової війни.

 

Співробітники Національного заповідника «Глухів» організували ряд заходів, присвячених Дню партизанської слави: Неля Пінчук – у виставковій експозиції «Миттєвості Великої війни» – екскурсію «Глухів героїчний» для студентів другого курсу фельдшерського відділення Глухівського фахового медичного коледжу, а Яна Чернякова – онлайн-урок із Німеччини «День партизанської слави в Україні 2022: історія свята та традиції» для учнів 3-Б класу Глухівської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 2 (вчитель Н. Грудиніна).

 

Проводячи історичні паралелі, історикині наголосили, що до 24 лютого 2022 року події грізних воєнних 1940-х років від нас лише віддалялися, проте 211 днів тому жахи війни повернулися на українську землю. Як і у роки Другої світової, коли Сумщина була колискою антифашистського руху опору, так і з перших днів російського повномасштабного вторгнення діяльність партизанів на окупованій Чернігово-Сіверщині стала важливим фактором, що забезпечував успішне просування ЗСУ та перемоги українського війська. Саме партизанські загони місцевих жителів, демонструючи приклади героїзму, зупиняли колони російської бронетехніки, знищували танки, інформаційно допомагали військовій розвідці.

Актуальним як ніколи є те, що партизанській рух нині – це символ спротиву українського народу теперішній російській навалі, символ боротьби за власну державність і незалежність. І у цій боротьбі ми обов’язково переможемо!

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>