У Ворглі знайшли надгробки родини полковника Уманця

Сьогодні село Воргол (колишнього Глухівського повіту) знають всі, хто подорожує Конотопщиною та Путивльщиною. Біля склепу-піраміди Шечкових зупиняються як поодинокі відвідувачі, так і автобуси туристів. Активна співпраця громадських активістів, еко-волонтерів, керівництва громади, істориків та співробітників Національного заповідника «Глухів» дала свої плоди. Воргол перетворюється на туристичний центр, наповнюючись все новими та новими локаціями.

 

19 вересня 2021 року обласний медіа-простір сколихнув сюжет про знайдені надгробки у підмурках воргольської амбулаторії. Перетворені за радянську добу на сходинки будівлі, старовинні кам’яні стели лежали написами до землі. Напередодні порятунку була проведена дослідницька робота з пошуку інформації про їх ймовірних власників. Як виявилося, надгробки були встановлені на могилах представників відомої глухівської родини Уманців, яких поховали на погості воргольської церкви.

Волонтери з Путивля та Глухова провели складну операцію по вилученню плит із підмурків, залучивши до цієї справи спецтехніку. Інформаційну підтримку надав телеканал «Суспільне Суми». Плити, виготовлені місцевими каменярами з пісковика, переміщені до склепу-усипальниці Шечкових. Тривають роботи з підготовки біографічних довідок та введення нововиявлених некрополістичних пам’яток до наукового обігу.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>