Відкрито виставку «Чорні тюльпани» Донбасу»

ato_14 лютого 2015 р. у виставковій залі Національного заповідника «Глухів» відкрито виставку «Чорні тюльпани» Донбасу». Ще жодна з виставкових експозицій не викликала таких емоцій – на очах у більшості людей бриніли сльози.






ato_2Переглядаючи експонати виставки, можна піймати себе на думці, що вони з далекого минулого, як мінімум – з часів Другої світової війни: такі ж обпалені, заржавілі і понівечені, і за кожним з них постає чиєсь обірване життя. Але все ж таки вони є артефактами сучасної війни. Їх, ризикуючи життям, підняли на місці запеклих боїв у зоні АТО учасники гуманітарної місії «Чорний тюльпан», серед яких – завідувач науково-дослідного відділу Національного заповідника «Глухів» Ю.О. Коваленко. Власне йому належить ідея створення експозиції виставки, оформлення якої зробив реставратор заповідника В.В. Пилипенко.

ato_3ato_5На відкритті не звучали високі пафосні слова. Війна у своєму прямому розумінні одночасно має на увазі героїзм і самопожертву з одного боку та жах і смерть з іншого. Голова Всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять», керівник гуманітарної місії «Чорний тюльпан» Ярослав Олександрович Жилкін, розповідаючи про роботу груп, що займаються пошуком загиблих військових, зазначив, що все, що відбувається на Донбасі – зруйновані міста, спалена земля, зламані долі, тисячі загиблих серед військових і мирного населення – можна назвати одним словом – трагедія. Але про це треба говорити, щоб ця трагедія більше ніколи не повторювалася.

ato_4Для майбутніх відвідувачів розроблено кілька варіантів екскурсії до виставки відповідно до вікових категорій, як і відеоряд, що супроводжує розповідь. Виставка «Чорні тюльпани» Донбасу» працюватиме до 1 травня 2015 р.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>