Відкрито виставку «Історія роду Розумовських у ХХ–ХХІ ст.»

Відкрито виставку «Історія роду Розумовських у ХХ–ХХІ ст.»

vistavka_rosumovskiy118 березня 2016 р. у музеї археології Національного заповідника «Глухів» відкрилася виставка «Історія роду Розумовських у ХХ–ХХІ ст.», присвячена 288-річчю від дня народження останнього гетьмана Лівобережної України, генерал-фельдмаршала, президента Петербурзької академії наук Кирила Григоровича Розумовського.

Упродовж майже трьох століть не згасає інтерес до родини Розумовських, адже тривалий час її представники відігравали провідну роль не тільки в історії Української та Російської держав, а і Європи. Серед них були відомі дипломати, міністри, військові діячі, меценати. Своїми визначними діяннями Розумовські прославилися далеко за межами рідної країни, цим самим підтверджуючи  свій родинний девіз  –  «Famam exfenderefactis!» або  «Славу примножувати ділами!».

vistavka_rosumovskiy2Попри численну родинну, гетьманський рід продовжився по лінії сина  Григорія,  який народився в Гостилицях 10 листопада 1759 р. В 31 рік Григорій Кирилович одружився з баронесою Генріеттою Мальсен по католицькому обряду. Однак цей шлюб був невдалим, короткотривалим і тому дітей подружжя не мало. Через шістнадцять років він одружується вдруге на 16-річній баронесі Терезі-Єлизаветі Шенк-де-Кастель. В шлюбі Григорій мав 4 дітей. Сьогодні за кордоном проживають прямі нащадки гетьманського роду, які не забувають про своє коріння і відвідують Батьківщину своїх предків. Каміл Львович Розумовський з сином Левом в 1909 р. відвідали м. Козелець, м. Глухів, м. Батурин. Саме Каміл Львович став ініціатором першої реставрації палацу К.Розумовського в Батурині.

21 вересня 1998 р. в Батурині  зустрічали родину Розумовських. Цей візит послугував гарним початком спілкування Розумовських та колективу заповідника «Гетьманська столиця». У 2003 р. до НІКЗ «Гетьманська столиця» Марією Розумовською були надіслані світлини з родинного фото архіву. Вони  і стали головними експонатами виставки «Історія роду Розумовських у ХХ ст.».

Колектив Національного заповідника «Глухів» щиро дякує своїм батуринським колегам за наданий фондовий матеріал, який дає можливість глухівчанам познайомитись з фотоархівом і історією роду Розумовських у ХХ–ХХІ ст.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>