Вишита краса: колоритна мозаїка народного ремесла

Починаючи із 2006 року, кожного третього четверга травня ми святкуємо День вишиванки. І хоча це свято відзначать у країні віднедавна, проте традиція носити в цей день вишитий український уже встигла закріпитися у свідомості нашого народу. Цього року свято вишиванки особливе – воно відзначається 18 травня у Міжнародний день музеїв.

  

Об’єднані відчуттям гордості за нашу національну культуру і традиції, співробітники Національного заповідника «Глухів» 18 травня 2023 року провели акцію «День вишиванки у музеї» з виховною годиною «Вишита краса: колоритна мозаїка народного ремесла» для учнів 1-А класу ЗОШ № 6 (учитель Т.М. Гапонько)

 

Неля Пінчук зробила невеличкий історичний екскурс та розповіла дітям про символ нашої ідентичності, українське національне вбрання – вишиванку. Вона продемонструвала малечі цінну спадщину – автентичні вишиті сорочки із музейних фондів Заповідника, а також зупинилася на особливостях вишиваних візерунків, кольорів та мотивів, наголосивши, скільки часу, сил і бажання потрібно, щоб зробити таку красу. У ході майстер-класу малеча спробувала передати історію і душу нашого народу через нитки та голки: навчалася вишивати хрестиком та зробила свій перший крок у намаганні вишити сорочку власноруч.

 

Відзначаємо День вишиванки разом, адже він не вимагає якихось особливих акцій чи заходів! Достатньо лише відповідно вбратися і ви вже стаєте учасником святкування, частиною великої вишиваної української родини.

Дякуємо воїнам на передовій, які насамперед дають нам можливість бути українцями, зберігати нашу спадщину й прекрасні традиції на звільнених від російської окупації територіях, у прикордонному Глухові.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>