Виставка «Від рубеля до праски»

З найдавніших часів люди доглядали за своїм одягом, щоб він після прання виглядав красиво і охайно. Саме для цього була винайдена праска, яка пройшла всі стадії еволюційного розвитку – від злегка обробленої каменюки до електричного агрегату з вертикальним відпарюванням і регульованою потужністю.

     

Сучасний побут важко уявити без праски. Її вигляд, конструкція, функціональні особливості змінювались з поступом цивілізації. Якраз процесу еволюції цього предмету упродовж ХХ ст. присвячена експозиція виставки «Від рубеля до праски», нещодавно розгорнута в пам’ятці історії та архітектури «Башта водогону».

Рубелі, представлені в експозиції з фондової збірки Національного заповідника «Глухів», були зібрані на території Глухівського району в ході кількох етнографічних експедицій, проведених науковими співробітниками закладу, як і рушники, орнаментика і кольорова гама яких типова для Чернігово-Сіверщини. Зараз важко уявити, скільки фізичних сил треба було докласти, щоб розгладити рубелем білизну з грубої тканини, що намотувалась на качалку.

Одночасно з цим простим дерев’яним приладом використовувались «вугільні», «духові», а згодом і «гасові» праски. Якраз їх 154 примірники з приватної колекції глухівчанина С. Буйкова можна побачити на виставці, причому за своїм виглядом і розмірами вони не повторюються. Серед експонатів є кілька іноземних зразків. Відвідувач виставки може побачити не тільки їх зовнішній вигляд, а й окремі конструктивні особливості (жаровні, решітки для вугілля, отвори для дуття).

Застосування електричного струму, як нового джерела енергії, спричинило появу електропраски, зовнішній вигляд якої мало змінився протягом ХХ ст. Інженерна думка в цьому відношенні була направлена на вдосконалення окремих елементів приладу – у конструкції електропраски з’явився зволожувач. Один з перших зразків «радянської» праски зі зволожувачем є в експозиції, як і прасувальний апарат, що широко застосовувався в закладах побутового обслуговування.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку «Від рубеля до праски», побачити розмаїття цього побутового приладу, уявити, як в складні радянські часи він міг одночасно прасувати, слугувати електроплиткою і паяльником. Виставка триватиме до кінця літа.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>