Вшанували пам’ять Пилипа Орлика

13 листопада 2017 р. до 345-ї річниці від дня народження українського державного діяча, гетьмана Війська Запорізького у вигнанні Пилипа Орлика у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбувся спільний захід Заповідника і Глухівської районної бібліотеки «Козацькі вожді України». В ході заходу було проведено виставку друкованих видань «Пилип Орлик – гетьман Війська Запорізького», переглянуто фільм про життя та діяльність Пилипа Орлика із циклу «Обличчя української історії».

Захід відвідали студенти II курсу професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педагогічного університету ім. О.М.  Довженка З виставкою літератури по даній темі присутніх ознайомила завідувачка відділу обслуговування бібліотеки Ніна Шубнікова. Екскурсовод Заповідника Неля Пінчук навела факти з життя Пилипа Орлика, пов’язані з історією Глухова.

У жовтні 1707 року Іван Мазепа утаємничує Орлика у свої плани підготовки антиросійського повстання і шведсько-українського союзу. Під час подій 1708–1709 рр. і поразки шведсько-українських військ під Полтавою Орлик залишився на боці Мазепи і разом з ним відступив на територію Молдавії, в Бендери. В Глухові, з проголошенням анафеми Івану Мазепі, гетьманську булаву отримав Іван Скоропадський. Після смерті Мазепи, коли постало питання про вибір нового гетьмана на противагу Іванові Скоропадському, поставленому на Україні Петром I, вибір упав на Пилипа Орлика, якого обрали гетьманом 5 квітня 1710 року. У день виборів було проголошено державну Конституцію, яка називалася «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького», або так звана «Конституція Пилипа Орлика». Цей документ дослідники небезпідставно називають однією з перших у світі демократичних конституцій.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>