Звенигород

     

Продовжуючи вивчати археологічні об’єкти Глухівщини, колектив Національного заповідника «Глухів» 16 жовтня 2019 року побував на Звенигороді – давньоруському городищі XII–XIII ст., розташованому за кілька кілометрів від с. Уланове, в якому ось уже 60 років існує свій сільський народний музей історії.

  

Спілкуючись з уланівськими колегами – музейницею Вірою Максимченко та краєзнавцем Федором Білогуром – співробітники Заповідника торкнулись нагальних питань щодо оновлення та популяризації музейної експозиції.

Від села до Звенигорода можна дістатися лише польовими та лісовими дорогами. Завідувач науково-дослідного відділу Національного заповідника «Глухів», досвідчений археолог Юрій Коваленко наголосив, що, судячи із розмірів городища та потужності його укріплень, на цьому місці, можливо, існувало давньоруське місто, яке складалося із дитинця, передгороддя та окремих ремісничих районів. Після ознайомлення з територією стало зрозуміло, що дитинець і передгороддя укріплені глибокими ровами та потужними валами, які добре збереглися.

Дана пам’ятка ще мало вивчена, але натурні дослідження у поєднанні з документальною джерельною базою є підґрунтям для її подальшого багатоаспектного аналізу, необхідного для розуміння феномена урбанізаційних структур Русі.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>