10 випуск збірника наукових праць

У науково-дослідному відділі Національного заповідника «Глухів» завершилося редагування чергового випуску збірника наукових праць «Сіверщина в історії України». Це видання, що отримало державну реєстрацію засобу масової інформації у 2010 р., внесене до переліку фахових видань з історичних наук. Минулого року, підтвердивши цей статус, Заповідник надав змогу опублікувати результати власних наукових досліджень з пам’яткознавства, музеєзнавства, історії 131 автору. Цього року обсяг збірника буде перевищувати минулорічний і вийде на рекордну кількість сторінок, подолавши число 600. До видання надійшла 121 робота від 134 учених, наукових співробітників профільних заповідників та музейних закладів, молодих істориків-аспірантів.

Якщо у попередні роки найбільша кількість статей була присвячена періоду Гетьманщини і новій історії, то для нас знаковим є показник 2017 р., який говорить на користь розділам, що стосуються пам’яткознавства, пам’яткоохоронної та музейної справи. І це не дивно, адже значна частка робіт подана співробітниками провідних історико-культурних та архітектурних заповідників і музеїв: Національного заповідника «Софія Київська», Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Національного Музею Історії України і т. д. Для нас одночасно це велика честь і велика відповідальність. Але ми раді з того, що нас підтримують колеги, надаючи можливість користуватися їхніми дослідженнями, які у переважній більшості стосуються історії Глухова і Чернігово-Сіверщини.

Серед наданих робіт цього року не можна не згадати тему глухівських пам’яток у роботах Сергія Юрченка «Іконостас Миколаївської церкви у Глухові» і Юлії Шишкіної «З історії будівництва синагоги у Глухові». Але знайомство з ними – попереду. Наразі тривають роботи по виготовленню макету збірника, який ми презентуємо 1 червня під час проведення Шістнадцятої науково-практичної конференції «Сіверщина в історії України».

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>