100 років Акта Злуки. День Соборності України

«Разом з власної волі з 1919 року» – під таким гаслом 22 січня 2019 р. Україна відзначила столітній ювілей Акта Злуки.

   

Вшанування цієї дати надзвичайно важливе у вихованні підростаючого покоління. Акт Злуки увінчав столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською і Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній державі.

З метою відзначення державного свята – Дня Соборності України, усвідомлення національної єдності як обов’язкової передумови успішного супротиву зовнішній агресії, співробітниками Заповідника було організовано ряд заходів для школярів та студентів міста Глухова.

   

Для студентів першого курсу груп 1-А «Лікувальна справа», 1-А «Сестринська справа» Глухівського медичного училища 21 січня екскурсовод Неля Пінчук провела інтерактивну лекцію «Ми у соборній Україні». Майбутні медики дізналися як про обставини, що виникли на межі 1918–1919 років та сприяли об’єднанню в єдину Україну ЗУНР та УНР, так і про причини, через які соборність України не вдалося утвердити. У ході лекції був зроблений наголос на те, що Акт Злуки 1919 року задекларував перед усім світом неподільність українських земель, єдність та солідарність народу, став прологом постання сучасної соборної суверенної України.

   

22 січня 2019 року, у день 100-річчя Акта Злуки, у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» зібралися учні 5-А та 5-Б класів Глухівської загальноосвітньої школи I–III ступенів № 2. Для них науковий співробітник Людмила Артемова провела слайд-розповідь «Свято єднання», яка закінчилася переглядом документального відео 1919 року.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>