175 років від дня народження М.В. Шугурова

17 грудня 2018 р. у конференц-залі музею археології Національного заповідника «Глухів» пройшов урок історичної пам’яті «Глухівські меценати». Співробітники Заповідника прагнуть до зміцнення наукового інтелекту учнівської та студентської молоді Глухова, тож запросили на цей захід студентів першого та другого курсів професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка.

  

Цього разу майбутні вчителі дізналися про історика, мистецтвознавця, мецената, уродженця Глухівського повіту – Миколу Васильовича Шугурова (1843–1901). Освічена людина, юрист за освітою та літератор за покликанням, збирач української старовини, він безкорисливо матеріально підтримував розвиток української культури і заповів після своєї смерті передати основу власної музейної колекції до Глухівського краєзнавчого музею.

  

Краєзнавчий музей у Глухові був заснований у 1902 році саме на основі приватної колекції голови Ніжинського повітового суду М.В. Шугурова. Його небайдужість до історико-культурної спадщини рідної землі сприяли тому, що місцевий музей поповнився добіркою з книжок та давніми документами (1348 екземплярів) та колекцією гравюр з історії краю.

Інвестиції Миколи Васильовича Шугурова в культуру виявилися безпрограшними, адже забезпечили добру і вдячну пам’ять нащадків.

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>