Андріївські вечорниці – свято українських традицій

 

Андріївські вечорниці або Калита – веселі забави, які побутували в Україні і припадають на свято Андрія Первозванного (цьогоріч 30 листопада). І хоча він є святим апостолом у християнстві, обряди та звичаї святкування Калити мають раннє слов’янське коріння.

  

У цей вечір сільська молодь збиралася в оселі поважної самотньої жінки та веселилася. Дівчата співали, ворожили й разом із господинею готували пісну вечерю із принесених продуктів: вареники, узвар, книші, рибу, капусту, голубці тощо. Хлопці забавлялися іграми, танцями й обов’язково кусанням калити – калача, який був прив’язаний до сволока.

   

Загалом це свято вважалося парубочим: на Андрія хлопцям дозволялося бешкетувати, і громада їх за це не карала.

  

Колоритні Андріївські вечорниці зі співами, віршуваннями, українськими обрядами, калитою, варениками 28–30 листопада 2023 року були проведені у Національному заповіднику «Глухів» для учнів 3-А класу Глухівської ЗОШ № 1 (учитель Н.С. Мартиненко) та учнів 10-А класу Глухівської ЗОШ № 2 (учитель Н.М. Овчаренко).

  

Співробітники Заповідника продовжують нести у світ магію давніх українських традицій та пропагувати серед дітей і юні нашу унікальну культуру. У жорстокому сьогоденні як ніколи важливо пам’ятати, хто ми є та якого ми роду, бо Україна для нас – понад усе.

   

 

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>