Архітектура старого Глухова

Кожне історичне місто має свої містобудівні традиції. Вони формувалися віками навколо основних архітектурних домінант, органічно вписаних у рельєф та вуличне розпланування. Над архітектурним обличчям Глухова працювали видатні митці своєї справи: Матвій Єфимов, Іван Мергасов, Андрій Квасов, Олександр Гросс, Андрій Гун, В. Ніколаєв.

 

Особливостям архітектури старого Глухова, який у XVIII ст. перетворився не лише на адміністративний, а й культурний центр України, була присвячена наочна розповідь, проведена у Заповіднику 18 липня 2019 р. Її провів науковий співробітник Олександр Мірошниченко, який ознайомив присутніх із старовинними будівлями, що мають статус пам’яток архітектури, наявними у сучасному Глухові (від церковних до оборонних), із громадськими та житловими спорудами. У розповіді було наголошено, що історичне середовище Глухова сприймається довершено і органічно, бо формувалося протягом останніх кількох сотень років не хаотично, а під пильним наглядом відповідних органів згідно з архітектурними проектами та встановленими вимогами.

  

Про архітектурний бум, хвиля якого накрила Глухів у другій половині ХVIII ст., про те, як старі дерев’яні храми замінювалися кам’яними, як закладалися нові маєтки, сквери і парки, з’являлися великі об’єкти цивільного призначення, – про все це та багато іншого дізналися цього дня відвідувачі Національного заповідника «Глухів».

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>