Благоустрій, озеленення, санітарна розчистка дерев…

Враховуючи особливості архітектурного середовища Глухова, при організації історико-культурного заповідника у місті були виділені не тільки охоронні зони, а й території окремих пам’яток. Необхідність в цьому виникла у зв’язку з віддаленим їх розташуванням від історичного центру. Так були визначені території пам’яток Вознесенської церкви, особняків по вул. Путивльській, Дворянського зібрання (краєзнавчий музей), Жіночої гімназії (ЗОШ № 1) тощо. До цього списку потрапив і Садибний будинок Кочубеїв, у історичний частині якого знаходиться музей археології, а у прибудові радянського часу – адміністрація Національного заповідника «Глухів».

У 2005 р. був оформлений державний акт на право постійного користування земельною ділянкою навколо цієї пам’ятки, який убезпечив пов’язану з нею територію від необдуманого господарського використання, яку колись навіть планували забудувати приватним готелем.

Щороку на території пам’ятки «Садибний будинок Кочубеїв» силами працівників заповідника проводиться благоустрій, озеленення, санітарна розчистка дерев, а головне – в зелену зону вкраплюються клумбочки, альпійські горбики, предмети матеріальної культури, які створюють особливу атмосферу музейного середовища просто неба.

З матеріальним втіленням нових ідей використання території пам’ятки глухівчани і гості міста зможуть ознайомитись вже у другому кварталі 2017 р., а поки що йдуть підготовчі роботи, які направлені на поліпшення екскурсійного обслуговування і відпочинку відвідувачів заповідника.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>