День археолога

Професійне свято День археолога святкується 15 серпня. Його відзначають не тільки історики, археологи, а й музейні працівники, які організовують та проводять низку культурно-просвітницьких заходів.

Колектив Національного заповідника «Глухів», за традицією, відвідав українсько- канадську археологічну експедицію в історико-героїчному місті Батурині, в якій з 2001 року беруть активну  участь і науковці Глухова. Крім того, завідувач науково — дослідного відділу Національного заповідника «Глухів» Коваленко Ю.О. з 2012 року є керівником археологічної практики студентів — істориків Глухівського національного педагогічного університету ім. О.П. Довженка, що проходить на базі даної експедиції.

 

Цьогорічні археологічні знахідки та новітні розкопки старовинного будинку в урочищі Гончарівка наочно продемонстрували науковим співробітникам Національного заповідника «Глухів» умови життя та побуту козацької старшини за часів Івана Мазепи, та нагадали про давноминулі трагічні події, що відбувалися в гетьманській столиці на початку XVIII століття, коли Батурин зрадницькі захопило російське військо і перетворило квітуче місто на залите кров’ю згарище.

 

Візитерів гетьманського міста своєю красою, як завжди, вражає палацово- парковий комплекс Кирила Розумовського, привертає увагу і цитадель Батуринської фортеці, і резиденція  генерального суду Лівобережної України, яка входила до складу великої садиби генерального судді Василя Кочубея. Будинок Кочубея – це споруда, що збереглася в Батурині від мазепинських часів.

Зацікавила музейна експозиція заповідника, де представлені новітні експонати – воскові фігури гетьманів, діяльність яких пов’язана з Українською державою в цілому, та з Батурином – зокрема. Співробітники Національного заповідника «Глухів» відвідали всі ці пам’ятки архітектури, культури, археології, бо вони є цінними та вагомими джерелами історичної інформації.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>