День хліба – від традиції до сучасності

   

Що виникає у нашій уяві, коли ми думаємо про українську кухню? Борщ, сало, вареники зі сметаною, голубці… Ці маркери дійсно відображають нашу гастрономічну культуру, але першим і, водночас, сакральним символом на столі з давніх-давен був хліб.

   

16 жовтня у Всесвітній день хліба у Національному заповіднику «Глухів» учні 3-А класу Глухівської ЗОШ № 1 (учитель Н.С. Мартиненко) об’єдналися у дружньому колі, щоб вшанувати хліб та тих, хто його виробляє.

   

Разом із Нелею Пінчук діти дослідили шлях хліба від «поля до столу», від «зернини до запашного короваю», віршували, співали, обговорювали дбайливе ставлення до хліба, власноруч мололи зерно та дізналися не лише про багату хліборобську звичаєву культуру українців, а й про сучасні технології випічки хліба. Унаочнили захід, крім іншого, і зібрані на території Глухова давні артефакти та предмети народного побуту українців із фондової колекції Заповідника.

Сучасний глобалізований і технологічно розвинутий світ приніс не лише зміни у способи виробництва та споживання хліба, але й віддалив переважну більшість із нас від сільського життя та української обрядовості. Проте, споживаючи французький багет, східний лаваш, італійську фокачу, маємо не забувати «культивувати своє» й об’єднуватися навколо розмаїття власного спадку. Адже наша родюча земля має тисячолітні традиції вирощування хліба, тож продовжуємо зберігати та популяризувати їх!

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>