До 120-річниці будівництва Трьох-Анастасіївської церкви…

zahid_anastasiya_1 11 грудня 2013 р. до 120-річниці будівництва Трьох-Анастасіївської церкви у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбувся тематичний захід, присвячений історії перлини глухівської архітектури. Екскурсовод Неля Пінчук звернулася до учнів 9-А класу загальноосвітньої школи № 2 словами відомого українського поета Миколи Костьовича Зерова, який називав цей храм не інакше, як «світла Анастасія»: «Вгорі, над банями собору, пливе в повітрі вогкий дим, і ніч весни глядить, прозора, на штукатурку вогких стін».

 Щоб зрозуміти, чому ця церква викликає особливий стан душі при її відвідуванні, слід заглибитись у ХVІІІ ст., коли Глухів носив статус столиці Гетьманщини і був центром розвитку державності, культури й архітектури. Історія церкви починається з 1717 р., коли Анастасія Марківна Скоропадська влаштувала велику богадільню для хворих і незаможних, при яких спорудила храм, що став домовим при гетьманській резиденції. Церква потерпіла від нищівних пожеж 1748 р. та 1784 р. і була відбудована аж 1816 р.
 zahid_anastasiya_21884 р. Чернігівське губернське правління затвердило проект нової Трьох-Анастасіївської церкви, автором якого був відомий академік архітектури із Санкт-Петербурга Андрій Леонтійович Гун (1841-1920 рр.). Церква будувалася братами Ніколою і Федором Терещенками з наміром не тільки затьмарити найвеличніший з новозбудованих у ті часи Володимирський собор у Києві. В ній у першому ярусі була улаштована родинна усипальниця. Храм зводився упродовж 9 років і був освячений 1893 р. Живопис в інтер’єрі виконаний відомими художниками: братами Сведомськими, М. Пимоненком, Ф. Журавльовим, В. Верещагіним, О. Мурашком.
 Присутні на заході глухівчани, які до цього вважали, що знають про історію Трьох-Анастасіївської церкви майже все і звикли до неї, як невід’ємної частини історичного центру міста, були здивовані розповіддю завідувача науково-дослідного відділу Національного заповідника «Глухів» Юрія Коваленка про дослідження останніх років по з’ясуванню точного місцезнаходження поховань будівничих храму у родинному склепі. Наразі точно можна стверджувати про існування цілої галереї склепів, в одному з яких знаходиться труна з останками Ніколи Терещенка. Цей факт, безперечно, ставить Трьох-Анастасіївську церкву у Глухові в один ряд з найвидатнішими в Україні комплексними пам’ятками історії, архітектури й монументального мистецтва доби історизму.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>