До Дня української писемності та мови

З 1997 року 9 листопада  в нашій державі відзначається як День української писемності та мови. Він установлений відповідним Указом Президента України «на підтримку ініціативи громадських організацій… в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця». Нестор-Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (близько 1114 р.), першим давньоруським письменником і літописцем, послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського, однин із авторів «Повісті временних літ».

  

Цього року, напередодні Дня української писемності та мови, для студентів краєзнавчого факультету Університету третього віку «Активне довголіття» завідувач науково-дослідного відділу Національного заповідника «Глухів» Юрій Коваленко провів бесіду «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить» (епіграфічні пам’ятки Глухова від найдавнішого часу до пізнього середньовіччя.)

В ході бесіди, яка викликала жваву дискусію, Юрій Олександрович ознайомив присутніх із фрагментами стародавніх текстів, виявлених в різні часи і в різних місцях Глухова та Глухівського району: написами на римських та золотоординських монетах, графіті на фрагментах посуду, середньовічними написами на надгробках, на предметах  дрібної пластики (хрестах, натільних хрестиках, іконках, складнях, перснях та печатках).

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>