Двадцята всеукраїнська науково-практична конференція «Сіверщина в історії України»

 

21 листопада 2023 року Україна відзначила 10-ту річницю Дня Гідності і Свободи. З нагоди цієї дати, з думкою про тих, хто відстоював нашу свободу сторіччями і воює за неї зараз, Національний заповідник «Глухів», продовжуючи власну активну боротьбу на культурному та науковому фронтах, провів Двадцяту всеукраїнську науково-практичну конференцію «Сіверщина в історії України».

 

Конференція вперше проходила у змішаному форматі та залучила до співпраці близько 50-ти науковців з різних куточків України.
З вітальним словом, словами вдячності та побажання подальшої співпраці до учасників конференції звернулися: директорка Національного заповідника «Глухів» Ірина Мошик, в. о. директора Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі Сергій Тупик, директорка Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Олена Матюк, заступниця генеральної директорки з наукової роботи Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Любов Кіяшко, директорка Навчально-наукового інституту філології та історії Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка Олена Чумаченко.
У ході роботи Двадцятої всеукраїнської науково-практичної конференції «Сіверщина в історії України» у присутніх були сформовані інформаційні компетентності щодо окремих персоналій – дослідників архітектури Сіверщини – у Великій українській енциклопедії; виявлені перспективні напрямки досліджень локальної історії на Новгород-Сіверщині; презентовані успішні меценатські проєкти у Глухові протягом XIX ст.; означені особливості вивчення епістолярного жанру як джерела, що розкриває внутрішній світ людини, її почуття, мотивацію та взаємодію з оточуючим світом; наголошено на важливості вивчення новітніх аспектів української регіоналістики в історичному контексті загалом. Назагал також були винесені результати роботи дослідників в архівних установах тощо.
Ювілейна двадцята конференція «Сіверщина в історії України» стала важливим майданчиком для обміну ідеями та посприяла встановленню нових колаборацій для майбутніх дискусій і досліджень.

  

За сприяння Національного заповідника «Глухів», Інституту історії України Національної академії наук України та Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка традиційно до початку роботи конференції був виданий черговий однойменний збірник наукових праць, який завантажено у електронний репозитарій Заповідника. До збірника «Сіверщина в історії України» у 2023 році включені авторські наукові роботи як молодих учених, так і досвідчених науковців – докторів наук та докторів філософії (кандидатів наук).

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>