Дзвінка мелодія душі

Kolokolchiki_121 квітня 2016 року в музеї археології Національного заповідника «Глухів» відкрилася постійно діюча виставка дзвонів та дзвіночків колекціонера Ірини Семенівни Колтакової «Дзвінка мелодія душі». Символічним стало те, що відкриття відбулося в дні Великого посту, адже дзвони є невід’ємною частиною українського православного життя.

Kolokolchiki_2Історія створення дзвонів торкається і нашого міста, оскільки Глухів був одним із відомих центрів по виготовленню гармат та церковних дзвонів, які являли собою справжні витвори мистецтва, маючи чудове оздоблення. На так званому Артилерійському дворі, який проіснував до кінця 80-х років XVIII століття, відливали гармати та церковні дзвони на замовлення перших осіб Української козацької держави.

Kolokolchiki_3Автор колекції є членом Національної спілки журналістів України, Асоціації спортивних журналістів України та міжнародної преси, Міжнародної спілки письменників та майстрів мистецтв, Американської дзвонової асоціації. Зібрання Ірини Семенівни відоме не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Вона експонувала свою колекцію в таких містах, як Київ, Івано-Франківськ Луцьк, Суми, Горлівка, Краматорськ, Ніжин та ін. В 2014 р. колекція І.С. Колтакової занесена до книги рекордів України як найбільша в країні, а в 2016 р. – до Національного реєстру рекордів України. Її колекція сьогодні нараховує 1912 дзвонів та дзвіночків з 67 країн світу, кожен із яких має свою історію, пов’язану з певною подією, людиною, містом і занесений до спеціального каталогу.

Kolokolchiki_4На виставці представлений 601 дзвіночок, які І.С. Колтакова розділила на три види: піддужні, побутові та декоративні. Експонати в одній із вітрин будуть змінюватися за тематичним принципом. На сьогодні в ній знаходяться дзвіночки, присвячені Великодню.

Експозиція неймовірна за своєю красою, унікальністю та оригінальністю, тож запрошуємо всіх відвідати виставку «Дзвінка мелодія душі», яка не залишить вас байдужими і обов’язково подарує гарний настрій!

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>