Еврейський цвинтар. Повна інвентаризація

Підійшли до завершення цьогорічні дослідження території глухівського єврейського цвинтаря. Всього виявлено 1050 надгробків, 390 з яких відносяться до ХІХ – першої половини ХХ ст. На жодному з православних кладовищ міста не зафіксовано такої кількості збережених старовинних надмогильних пам’яток.

На жаль, більшість надгробків єврейського цвинтаря або має незадовільний стан збереження, або зберіглася частково. Плити, стели, пам’ятники неодноразово ставали жертвами вандалізму з боку місцевих жителів. Надгробками вимощували подвір’я, дороги, підсилювали фундаменти будівель.

  

Завдяки нашим зусиллям було додатково віднайдено близько 100 пам’ятників. Попереду – прочитання епітафій та складання реєстру. Незабаром результати досліджень будуть опубліковані у статтях про видатних єврейських діячів, що знайшли свій останній спочинок у Глухові.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>