Фарбування пам’ятника Другої світової війни – танка Т–34

pokraska_tanka_01В рамках проведення Всеукраїнської акції «За чисте довкілля» та підготовки до Дня Перемоги працівники Національного заповідника «Глухів» разом із громадською організацією «Глухівський пошуковий загін «Обеліск» провели роботи по прибиранню території та фарбуванню пам’ятника Другої світової війни – танка Т–34, що входить до меморіального комплексу «Братська могила воїнів-визволителів», розташованого на центральному майдані Глухова поміж Спасо-Преображенською та Трьох-Анастасіївською церквами.

pokraska_tanka_03Танк було встановлено на могилі Григорія Семеновича Рудченка – командира 9-го танкового корпусу, генерал-майора бронетанкових військ, який загинув 31 серпня 1943 року, визволяючи Глухів від німецько-фашистських загарбників. Спочатку Г.С. Рудченка поховали на площі, що тоді мала назву «Красная». На ній проходили військові паради і святкові демонстрації (сучасний сквер з пам’ятниками Д. Бортнянському та М. Березовському). На честь генерал-майора її перейменували на площу Рудченка.

pokraska_tanka_02У 1957 р. відбулося перепоховання: могилу перемістили південніше, улаштувавши на ній бюст Г.С. Рудченка. У 1973 р. позаду бюста праворуч на постаменті встановили танк Т–34. Ця військова техніка стала однією з перших на той час, яка стала використовуватися в якості монумента.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>