Фарфор Волокитинської мануфактури

20 травня 2019 року у Національному заповіднику «Глухів» до 180-річчя з часу заснування Андрієм Миклашевським у с. Волокитино (колишнього Глухівського повіту) порцелянової фабрики (1839 р.) для студентів-другокурсників професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного університету ім. О. Довженка було проведено тематичну бесіду «Фарфор Волокитинської мануфактури».

 

Перегляд низки цікавих фотослайдів дозволив студентській молоді ознайомитися з власним національним фарфоровим виробництвом, яке успішно працювало до відміни кріпосного права. Завідувач науково-дослідного відділу Юрій Коваленко розповів про історію заснування фабрики та особливості виробів волокитинських майстрів і художників (від фарфорового посуду до малої порцелянової пластики), виготовлених із білосніжної каолінової глини Полошківського родовища.

  

Друга частина бесіди-розповіді була присвячена Покровській церкві, збудованій Андрієм Миклашевським с. Волокитино, у якій знаходився унікальний порцеляновий іконостас і церковне начиння.

На жаль, із приходом радянської влади садибний будинок Миклашевських у с. Волокитино, фарфоровий завод та Покровська церква зазнали руйнувань і втрачені назавжди. Натепер окремі порцелянові вироби Волокитинської фарфорової мануфактури зберігаються у музеях Сум, Харкова, Києва, Москви, Санкт-Петербурга, Варшави, Парижа, Будапешта, Фінляндії, США та у приватних колекціях.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>