«Глухів і Глухівщина в період Української революції 1917–1921 років»

2017 рік, відповідно до указу Президента України П.О. Порошенка від 22 січня 2016 року 2017 р. № 17/2016, оголошений Роком Української революції 1917–1921 років. В рамках запланованих заходів по відзначенню цих подій у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» був проведений урок історичної пам’яті «Глухів і Глухівщина в період Української революції 1917–1921 років» для десятикласників глухівської загальноосвітньої школи № 6.

Відкриваючи захід, науковий співробітник Заповідника Олександр Мірошниченко зазначив, що радянська тоталітарна машина зробила все, щоб люди забули про страшні роки становлення більшовицької влади на території України: написані багатотомники про історію української революції, де передовими героями виступали робітники та селяни; десятиліттями замовчувалися факти військового та політичного втручання російських більшовиків в діяльність Української Народної Республіки. Тільки з отриманням Україною незалежності з’явився вільний доступ до закритих архівних фондів, що дало можливість історикам розповісти правду про знищену Українську Республіку.

Наприкінці заходу його учасники мали можливість переглянули фільм «Вітряні ідилії Георгія Нарбута», присвячений життєвому і творчому шляху українського художника-графіка, активного учасника Української революції 1917–1921 років, який народився в селі Нарбутівка Глухівського району. Георгій Нарбут був автором грошових купюр та державних кредитових білетів Української Народної Республіки. Ним також були створені ескізи великого та малого державного гербів УНР та державних печаток. Г. Нарбут став творцем «українського стилю» у графіці і задав тон наступним художникам на більшу частину ХХ століття.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>