Голодомор в Україні: свідчимо про правду для майбутніх поколінь

…Розорані поля з висохлими рослинами, пусткою і пустельним виглядом, що символізує втрату врожаю та голод.

Люди з виразом глибокого горя на обличчях, можливо, з сльозами або важким виразом обличчя, що відображає страждання через голод.

Перспектива засохлих стебел пшениці або інших культур, які не принесли врожаю через голодомор.

 

Усе це описи, які можуть бути використані для створення зображень Голодомору 1932–1933 років в Україні – однієї з найстрашніших та найтрагічніших катастроф XX століття. Цього року Україна, у 90-ті роковини Голодомору, традиційно у четверту суботу листопада вшановуватиме пам’ять мільйонів українців, убитих голодом у 1932–1933 роках.

Ця трагедія – наслідок політики примусової колективізації, яку проводило радянське керівництво, зокрема сталінський тоталітарний режим. Вона нагадує нам, що може статися, коли жорстокість і тиранія залишається безкарною.

Науковці Національного заповідника «Глухів» із колегами-музейниками, використовуючи фактичний матеріал, продовжують вивчати причини голодомору, його наслідки в Україні та, здійснюючи науково-просвітницьку діяльність, наголошують, що нині уже Путін несе голод і смерть в Україну й використовує їжу як зброю війни проти вразливих людей по всьому світу, які залежать від українського експорту продовольства.

У нещодавно виданому Заповідником збірнику наукових праць «Сіверщина в історії України» (вип. № 16, 2023 р.) опублікована стаття кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Миколи Гороха «Чернігівщина років Голодомору (1932–1933) на сторінках часопису «Вісті ВУЦВК»: адміністративно-територіальні зміни, вирощування зернових, хлібозаготівлі». Аналізуючи специфічне історичне джерело – центральну радянську пресу, – автор дослідив процеси примусового вилучення продовольчих культур у селян, діяльність «буксирних бригад», зокрема і на Глухівщині, які у 1932–1933 рр. були інструментами чинення геноциду.

Ознайомитися з публікацією можна за посиланням https://nz-hlukhiv.com.ua/wp-content/uploads/sivershuna/sivershuna_2023.pdf

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>