Громадські слухання у Заповіднику

10 серпня у конференц-залі Національного заповідника «Глухів» відбулося засідання Громадської ради при міському голові. Один з ініціаторів цих слухань, генеральний директор Заповідника Ірина Мошик, виступила з вичерпною доповіддю про культурно-просвітницьку, науково-дослідну, видавничу, інформаційну та пам’яткоохоронну діяльність закладу. На порядок денний також було винесено обговорення нагальної проблеми реставрації, належного використання та експлуатації пам’яток містобудування й архітектури Глухова, реагування і негайного вжиття рішучих заходів по збереженню його історико-культурної спадщини.

Ірина Мошик наголосила, що у Глухові, з точки зору антропогенного впливу, однією із найуразливіших є пам’ятка історії та архітектури національного значення «Київська брама Глухівських міських укріплень» (1766–1769 рр.). «Питання, пов’язане з рухом великогабаритного та вантажного транспорту через «Київську браму», яке обумовлено непродуманістю мереж автомобільних доріг міста, є давнім, але злободенним, актуальним, гостим і потребує якнайшвидшого розв’язання», – зазначила генеральний директор.

 

Перед присутніми з пропозиціями вирішення проблеми належного використання пам’яток архітектури міста виступили мер Глухова Мішель Терещенко і його заступник О.І. Вискуб, колишній генеральний директор Національного заповідника «Глухів» С.А. Слєсарєв, депутат Сумської обласної ради і директор ТОВ «Велетень» Н.О. Вайло, депутат Глухівської міської ради О.С. Буйков та інші. Питання руху транспорту через браму пропонувалося вирішити різними, часом кардинальними, методами: від перекриття дороги під брамою до ініціювання виділення коштів депутатами Сумської обласної ради на будівництво глухівської об’їзної дороги для вантажних автомобілів.

Місцева влада, громадськість, підприємці, журналісти, фахівці із правознавства та юридичних наук у ході жвавої дискусії та відкритого обговорення, шукаючи шляхи збереження історичних будівель Глухова в цілому та Київської брами зокрема, погодилися активно співпрацювати, узгоджуючи інтереси всіх зацікавлених сторін.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>