Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Ісус Христос прожив земне життя, показавши людям шлях до Царства Небесного. Щоб зберегти християнство, людство віками проповідувало священне письмо, будувало храми, переписувало релігійні книги, ілюструвало життя святих в картинах, мозаїці, скульптурі тощо. Надмогильні християнські пам’ятки увібрали в себе весь комплекс основних релігійних ідей. Через символи, викарбувані на плитах, хрестах, обелісках християни нагадують всім про короткоплинність земного і вічність небесного життя.

Напередодні Великодня, науковим співробітником НЗ «Глухів» Олександром Мірошниченком були здійсненні польові розвідки в села Сліпород та Некрасово, де оглянуті три кладовища та погост Покровської церкви в с. Некрасово і виявлені 14 некрополістичних пам’яток середини ХІХ – початку ХХ ст. На особливу увагу заслуговує група хрестів із рельєфним зображенням розіп’ятого Ісуса Христа. Каменяр деталізував риси обличчя та тіла Господнього, чого не зустрінеш на аналогічних витворах. Така ж довершеність проглядається у викарбуваних літерах та символах. До речі, на некрасівському кладовищі вперше на могильних пам’ятниках знайдено символ у вигляді корогви. На кладовищі також знаходяться плити представників відомого українського дворянського роду Магеровських. Хочу подякувати дослідникам глухівської старовини Надії Зайцевій та Юрію Коваленку за інформаційну підтримку.

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>