І-й Глухівський фестиваль етнокультури та народних промислів «СіверЕтноФест»

   

 8 червня 2018 р. Національний заповідник «Глухів» спільно з Центром пам’яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток історії і культури у 2018 р. започаткував проведення фестивалю етнокультури та народних промислів «СіверЕтноФест», який покликаний підтримувати та пропагувати національну нематеріальну культурну спадщину. Фестиваль проходив на території пам’ятки історії та архітектури «Садибний будинок Кочубеїв» у м. Глухові, яка у цей день перетворилася на живий майданчик, де проводилися майстер-класи і виставки-продажі робіт майстрів народних промислів і ремесел, пізнавально-розважальні заходи, дегустація страв національної кухні, приготовленої працівниками Заповідника.

   

Ініціював проведення фестивалю керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства НАНУ і УТОПІК Сергій Зозуля, який не тільки переконав дирекцію НЗ «Глухів» у необхідності проведення такого заходу у місті, з якого починається Україна на північно-східному прикордонні, а й долучив до цієї справи народних майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва  м. Ніжина і Ніжинського району Чернігівської області. Їх потужну делегацію з 24-х народних майстрів очолили заступник міського голови м. Ніжина з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко і начальник відділу культури Ніжинської районної державної адміністрації Антоніна Залозна, які у своїх виступах наголосили на необхідності культурного співробітництва між містами, які територіально відносяться до Чернігово-Сіверщини. Генеральний директор НЗ «Глухів» Ірина Мошик запевнила, що Заповідник і надалі виступатиме об’єднуючою ланкою між глухівськими і ніжинськими мистцями та долучатиме до цієї справи широке коло творчих особистостей.

   

   

Формат фестивалю передбачав виступи етнографічних колективів Глухівщини, які змінювали на сцені один одного: фольклорно-етнографічний гурт «Оберіг» Слоутського будинку культури, народний аматорський фольклорний колектив «Вербиченька» Обложківського будинку культури, фольклорний колектив «Вербиченька» Чернєвського сільського клубу, ансамбль «Folk-світлиця» Молодіжного центру Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка, фольклорний колектив Семенівського сільського клубу, народний аматорський фольклорний колектив «Червона калина» Некрасівського сільського будинку культури. Свій чарівний спів глухівчанам подарувала методист Ніжинського районного будинку культури Людмила Хліб.

  

Виставки народних умільців, майстер-класи, концертна програма були високо оцінені як організаторами «СіверЕтноФесту»,  так  і  відвідувачами свята. Майстри та фольклорні колективи отримали подяки та запрошення на фестиваль наступного року.

   

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>