Людської пам’яті мости

Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам’ять жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі. Наймасштабнішим за кількістю людських жертв був голодомор 1932–1933 років. Саме його нині називають геноцидом українського народу. Його жертвами в Україні стали, за різними даними, від 3,9 до 7 мільйонів людей.

  

У 2021 р. щорічний національний пам’ятний день в Україні припадає на 27 листопада. Напередодні до Національного заповідника «Глухів» завітали учні 8-го класу загальноосвітньої школи № 2. Для них в стінах конференц-залу музею археології екскурсоводка Заповідника Неля Пінчук провела історико-патріотичний урок «Людської пам’яті мости».

Учасники заходу дізналися про причини та наслідки геноциду українського народу. Учням зачитали свідчення тих, хто вижив, запропонували переглянути документальний фільм «Що таке Голодомор».

Геноцид українців в СРСР стався внаслідок голоду, який почався в Україні в квітні 1932 р. й тривав до серпня 1933 р. На першому етапі (квітень-жовтень 1932 р.) цей голод мав ті самі риси, що й у інших регіонах СРСР. Найбільш нестерпного характеру голод набрав від листопада 1932 р., коли до сільського населення України більшовицька влада почала застосовувати екстраординарні заходи, які спричинили значне зростання смертності серед українців. Голод-геноцид в Україні тривав 17 місяців.

Долучитися до вшанування пам’яті безвинних жертв страшної трагедії може кожний. Традиційно після загальнонаціональної хвилини мовчання о 16.00 год. по всій Україні пройде громадська Всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті».

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>