Майстер-клас по виготовленню новорічних сніжинок

zahid vutunanka_119 грудня 2013 р.  Святий Миколай зробив справжній подарунок для дітей 4-Б класу загальноосвітньої школи № 2. Цього дня у Національному заповіднику «Глухів» вони отримали справжній майстер-клас по виготовленню новорічних сніжинок, техніка виконання яких відноситься до витинанки (походить від слова «витинати» – «вирізувати») – стародавнього виду українського народного декоративного мистецтва.






zahid vutunanka_2Майстер-клас проводила науковий співробітник заповідника Надія Ковальова, яка спочатку розповіла про глибокі та багаті традиції цього мистецтва.  У вигляді власне паперової прикраси витинанка на Україні відома вже з першої половини ХІХ ст. Із середини, а особливо з кінця ХІХ ст., коли папір став доступним матеріалом для багатьох верств населення, витинанка по-справжньому увійшла у селянський побут і «поселилася» в українських хатах. Доступність та легкість технічних прийомів й різноманітні ефекти, що виникають від складання паперу за різними схемами, зробили витинанку традиційною прикрасою українського житла, і вона досить швидко набула масового поширення в окремих регіонах. На Новий рік і Різдво українці виготовляють особливі витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, постатей янголів.



zahid vutunanka_3Для дітей цей майстер-клас став особливим заняттям, оскільки виготовлення витинанок не тільки  розвиває дрібну моторику, просторове мислення, художній смак, а й викликає позитивні емоції та створює святковий настрій. Результатом майстер-класу є власноруч виготовлена сніжинка – справжня традиційна новорічна прикраса!

Залишити відповідь

Ви можете використовувати ці HTML теги і атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>